Restauracja Karmelicka Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie prawidłowo legendarne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak rzetelnego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś unikalną tożsamość. Jednakże ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, ponieważ uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*